.
Брой 5. Разкази от малкия град

Брой 5. Разкази от малкия град

Този брой на Семинара е посветен на малкия град, с неговите регионални политики, туристически стратегии, конструиране на идентичност. С неговите носталгии. В броя ще намерите разкази за два български и два френски града: Сандански, Трявна, Сент Етиен и Берг. Разкази на младежи, разкази на пенсионери, разкази на артисти, музиканти и художници, разкази от главната улица и от изоставени индустриални пространства, както и един кинематографичен разказ за френската провинция. Героите в този брой са "черните муцуни" от едно славно въглищарско минало, затворените социалистически предприятия, новите завоеватели - туристите, носталгичните пенсионери и "гадните метaли".

Обединяваща тема на броя са пост-индустриалните трансформации в малките градове. В Сандански и Трявна краят на големите промишлени предприятия в представите на респондентите се свързва с края на социализма. След него остават порутените сгради на фабриките, мръсни цехове и ръждясали машини. В Сент Етиен и Берг времето на мините и тежката индустрия е безвъзвратно отминало, "черната страна" (така се е наричал регионът Норд-Па-де-Кале във времето на възхода на въгледобива) остава като символ на една друга икономическа епоха. Но тя също оставя след себе си порутени фабрики, огромни неусвоени халета, купища скрап, които пораждат много сходна серия от образи и спомени за индустриалния град. Aко следваме логиката на регионалните политики за развитие, бъдещето на малките деиндустриализирани градове принадлежи на туризма. Текстовете в броя дават различни илюстрации в подкрепа на тази теза, а някои изказват съмнения относно замяната на индустрията с туризъм.

Валентина Георгиева, съставител

Броят е осъществен с финансовата подкрепа на програма „Идеи“ на МОМН и фонда за факултетски изследователски проекти на Философски факултет, СУ „Св.Климент Охридски“

Четвъртък, 17 Февруари 2011 15:21

Сандански: десетилетна борба с образа

Ивайло Дичев
Неделя, 20 Февруари 2011 12:41

Медицина, тяло, туризъм

Росица Генчева
Понеделник, 21 Февруари 2011 14:21

Трявна - възрожденски, промишлен, пенсионерски град?

Невена Германова
Понеделник, 21 Февруари 2011 19:59

Outside главната - за контракултурната младеж

Гергана Райжекова
Понеделник, 21 Февруари 2011 19:50

(Re)formulations de l’imaginaire d’une ville post-industrielle par des artistes-habitants

Sandra Trigano
Понеделник, 21 Февруари 2011 19:56

Où se trouve la capitale symbolique des Ch'tis? Comment construire l'identité régionale

Zlatina Kolchakova
Сряда, 02 Март 2011 19:37

Спомени в кибритена кутийка

Елина Венелинова

Съдържание на брой 5

Броеве на Семинар_БГ

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ