.
Свали PDF

Мислене под карантина

Анна Кръстева, Ружа Смилова, Ивайло Дичев
  • година: 2020
  • град на публикуване: София
  • издател: Фондация "Медийна демокрация"
  • страници: 65 с.
  • ISBN: ISBN: 978-619-90423-4-2

Текстовете, събрани тук, са опит за интелектуална реакция на извънредното положение. Според Агамбен то позволява на политическата власт да прекрачва самоограниченията, които иначе я легитимират. В света на идеите обаче се случи и друго прекрачване - на мярката, на разумния анализ, а понякога дори на здравия разум. Кризата роди всевъзможни хипотези за край на глобализацията, демокрацията и света, такъв какъвто го познаваме, вкара в публичното пространство смели говорители, които се прославиха в миг с радикални тези, консолидираха движения на динайъри, които излязоха на улицата и дори подпалиха 5G кули в Обединеното кралство.
Извънредните обстоятелство винаги са радикализирали мисленето, когато то се изправи пред непознати заплахи - показва го един поглед към историята на пандемиите. Почувствал се безпомощен, човекът търси сигурност в силни, емоционални обяснения, смели обвинения към властите, самодейни лечения, конспиративни теории. Колкото по-прости са те, толкова по-успокояващо действат.
Но „всичко, що се върши без мярка, е краткотрайно“, пише Бокачо, ето защо „нашата приятна (виртуална) дружина“ реши да използва изблика на радикализми, за да се отдадем на едни по-бавни разсъждения за възможните ефекти на кризата. Писани през април и май 2020 г., тези текстове са един вид дневник на нашето мислене под карантина (първият им вариант не случайно беше публикуван именно в „Дневник“).

Прочетена 2095 пъти
Публикувана в перспектива

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ