.

grajdani_front_web.jpg

В тази книга твърдя, че гражданството е не само реалност, но идеал, при това идеал, който обикновено се практикува от едно малцинство. Подобно малцинство днес са мобилните хора - процентно те едва ли са повече от свободните, местни, мъже, родени в Атина, които са задали нашия идеал за демокрация.

Мобилните хора днес поставят съвсем нови проблеми пред дефинирането на проблема за гражданството - става дума не просто за правото да си някъде, но правото да прескачаш от свят в свят; не за вярност на една определена принадлежност, а за удържането на множествени лоялности.

Глобализацията улеснява технически движението из пространствата и културите, но и го обосновава идеологически, прави го човешко право, което по определение не зависи от мястото и общността, в която живееш.grajdani_back_web.jpg

В книгата преминавам през различни форми на мобилност - реална, свързана с движение в пространството; виртуална, улеснена неимоверно от новите комуникации; въображаема - обект на мечтание във времето на комунизма. Т.е. темата е една, разиграна в много различен материал, с надеждата да не доскучае. 

Заповядайте на разговор около книгата, организиран от издателството на 289 10, Будапеща 5 („Кръг плюс"), вероятно от 19, ще ми е приятно да си поговорим по тези теми, предпочитам критики отколкото реклама. ИД

Семинар_BG

Семинар_BG e създаден с подкрепата на програма "Идеи" на Министерство на Образованието и Науката на Република България.

ЗА НАС - В процес на разработване.

Новата Празничност

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Повече информация Съгласие Отказ